Project Description

Daan bij De Nieuwe Wereld

Schrijft de Nieuwe Wereld: Marlies Dekkers in gesprek met journalist en verslaggever Daan de Wit over diens nieuwste boek, De Cholesterolmythe. “Cholesterol is niet de dader maar deel van de oplossing.”

Wie vandaag de dag de term ‘cholesterol’ ter oren komt kan daarbij lichtjes ineenkrimpen, zoals men geneigd is te doen bij woorden die men met gevaar associeert. Het is immers publieke kennis dat een hoog cholesterolgehalte de voornaamste oorzaak is van hart- en vaatziekten, zelf doodsoorzaak nummer één in de meeste “ontwikkelde” samenlevingen Maar is cholesterol wel zo slecht als ons geleerd is te denken?

Geïnspireerd door een groeiend aantal hervormingsgezinde cardiologen zet Daan de Wit in zijn nieuwste boek de feiten op een rijtje. Hij bespreekt achtereenvolgens de opkomst en ondergang van de cholesterolmythe, de moedwillige misleiding door grote farmaceutische partijen, en wat mensen zelf kunnen doen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Want hoe betrouwbaar zijn eigenlijk de grote onderzoeken waarop hedendaagse hartspecialisten hun adviezen baseren? Hoe groot is de invloed van de farmaceutische industrie op de bepaling van een gezond cholesterolgehalte? En kunnen wij niet gewoon minder suiker eten in plaats van krampachtig vetten te vermijden? De Wit onderscheidt de feiten van de ficties in gesprek met Marlies Dekkers, aan tafel bij De Nieuwe Wereld.